субота, 2 лютого 2019 р.

Першокласникам про булінг


Булінг – це негативна агресивна поведінка умисного характеру, яка має високий ступінь суспільної небезпеки.  


   В Україні, так як і в усьому світі, поширюється явище булінгу та його різновиду – кібербулінгу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Україна посідає четверту сходинку серед країн Європи за рівнем проявів агресії підлітків.

  Термін «булінг» походить від англійського дієслова to bully – задиратися, знущатися, змушувати погрозами, а також англійського іменника a bully – хуліган, забіяка.

   Булінг – це, безумовно, насильство, що має умисний характер і проявляється, як правило, у тривалих, неодноразово повторюваних діях фізичного та/або психічного характеру з боку особи або групи осіб, які володіють певними перевагами (фізичними, адміністративними, психологічними тощо), вчинюваних з певною, визначеною метою (залякати, примусити зізнатися у чомусь, покарати за вчинення якогось діяння тощо). Виділяють кілька різновидів булінгу: фізичний, психологічний, економічний булінг, у рамках яких можливий кібербулінг як субформа булінгу, безпосередній та непрямий булінг тощо.

Він стосується дошкільнят, школярів, студентів профтехнічної освіти та вишів, вчителів у дитсадках та школах, і педагогів у закладах вищої освіти. А також науково-педагогічних працівників та усіх учасників освітнього процесу, батьків у тому числі. 

Знайомство першокласників з поняттям  булінг.  

На столі 2 яблучка. Одному яблучку говоримо компліменти, гарні та лагідні слова, інше - ображаємо, говоримо сердито і грубо.  Через деякий час розрізаємо яблучка.

 Перше - гарне, смачне, соковите, м`якоть чистенька. Розрізаємо інше - його серединка виявилася з темнуватими п`ятнами, м`якуш пошкоджена, прим`ята.

    Розмірковуємо... З`ясовуємо, це тому що говорили неприємні слова і йому стало боляче. Так само і людині, яку образили, стає боляче на серці, боляче в душі. 
      Діти задумалися. 
    Хочеться, щоб їхні слова і вчинки ніколи нікого не образили.  Щоб  і їх ніхто і ніколи не образив,  а на життєвому шляху  зустрічалися лише добрі люди.

Хай вам завжди щастить, любі діти!


Говоримо компліменти яблучкам.


Розрізаємо яблучка. розглядаємо...


І дійсно,  яблучка все почули...


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.